Mitt första möte med Lappuggla

Dela detta

 

_MG_8980
Bild 1. Den första Lappuggla jag sett i vilt tillstånd.

Jag skulle vilja berätta om ett par av de starkaste naturupplevelser jag varit med om för exakt ett år sedan (första mötet 20:e mars 2012)…nämligen dagarna då jag mötte Lappugglorna för första gången, i vilt tillstånd.

Vi (jag och min bror) hade hört talas om att det skulle uppehålla sig Lappugglor här i hemtrakterna….Lappugglor tänkte jag…..är det verkligen sant….fler än en…..tankarna for runt i skallen….kan det verkligen vara möjligt?!

Vi tog bilen och åkte mot platsen där de skulle finnas. Eftersom vi hade hört att dom brukade kunna synas ifrån vägen åkte vi några vändor och spanade. Då vi kom iväg rätt sent började ljuset avta då det började skymma. Vi började prata om att vi kanske skulle försöka någon annan dag istället, och då…..där flyger den! Vi bromsade in….vart blev den av? Jag hann se att den flög in bland granarna, kanske satte den sig där?! Vi parkerade bilen och plockade med oss kamerorna och smög in på en liten stig för att försöka genskjuta ugglan…om den nu satt kvar, där vi hade fått för oss att den skulle kunna sitta. Då plötsligt får jag syn på en mörk skepnad, sittandes i en gran. Vi smög försiktigt närmare för att försöka hitta en bra vinkel med fri sikt för att kunna få några bilder på den, och jaa….där satt den (se bild 1). Strax efter att jag tagit den bilden flög den iväg in i skogen, men vilken grej….där stod vi på en skogsstig…..och hade precis mött en av dessa fantastiska ugglor….Lappugglan.

Det andra mötet med Lappuggla.

Bild 2. Det andra mötet med Lappugglorna.

 

Det andra mötet med Lappuggla inträffade tre dagar efter det första.

Då vi gärna ville försöka få lite bättre bilder på Lappuggla gjorde vi ett nytt försök, och kom den här gången iväg lite tidigare för att öka oddsen att få lite bättre bilder. Vi använde oss av samma taktik som första gången, och åkte efter vägen och spanade. Men den här dagen hade vi turen med oss och hittade ugglan nästan direkt. Den satt jättefint på en gren bland granbarr och kottar. Vi ställde upp oss på behörigt avstånd och började ta bilder. Vi smög oss närmare och närmare försiktigt inpå ugglan, och till slut stod vi cirka fem meter ifrån den och tog bilder (se bild 2 och 3). Den bara satt där, och tittade på oss, och funderade nog på vad vi gjorde.

Lappuggla
Bild 3. Lappuggla

Jag började bli nöjd med de bilder jag fått, och stod där och bara njöt av detta fantastiska möte med ugglan. Jag kommer ihåg att jag tänkte… -Kan det bli bättre än såhär…drömmer jag?

När vi samlat oss och kände att vi var nöjda med bilderna vi fått, började vi fundera….skulle det inte finnas fler Lappugglor i trakterna? Vi bestämde oss för att ta en sista sväng och spana lite innan hemfärd.

Vi åkte sakta efter vägen och spanade…och där….där sitter det ju en! Där satt en Lappuggla i toppen på en ung-gran, två meter ifrån vägen. Jag kommer ihåg hur vi försiktigt klev ur bilen och tog fram våra kameror….klick klick klick….(se bild 4) jag matade på med serietagningen i kameran….

_MG_9712
Bild 4. Lappuggla

Det här var bara början på den absolut största naturupplevelsen jag varit med om… Medans jag stod där och tog bilder på den, lättade den plötsligt ifrån grantoppen där den satt, och flög….helt ljudlöst två meter ovanför mitt huvud och satte sig i en björk en bit bort. Då plötsligt får vi syn på en andra Lappuggla komma flygandes…helt ljudlöst över ängen där vi stod….klick klick klick….jag brände iväg en bildserie emot ugglan som kom flygandes (se bild 5).

Bild 5. Den andra Lappugglan kom flygandes.

Vi hade alltså två stycken Lappugglor flög runt på ängen där vi stod….snacka om lyckträff! Och inte nog med detta…. Cirka 100-150 meter ifrån oss stod rådjuren och betade i de sista solstrimmorna från solen som var på väg ner (se bild 6). Jag tror det är en sån där grej man bara får vara med om en gång livet….svårt att beskriva en sådan upplevelse med ord.

Bild 6. Rådjuren stod och betade i kvällens sista solstrimmor en bit bort.

 

Jag avslutar denna berättelse med en av de sista bilderna som togs den där dagen….en bild på Lappuggla i motljus, som ni som tittat på bilderna i mitt album FÅGLAR (ni känner säkert igen fler av bilderna) känner igen….

_MG_9609
Lappuggla i motljus

Sedan den där dagen / kvällen har jag mött Lappugglorna vid några tillfällen till (ligger några bilder i FÅGLAR-albumet)….men dom tillfällena kanske jag berättar om en annan gång!

Har du som läser detta varit med om något liknande? Skulle vara roligt att läsa, så använd gärna kommentarsfunktionen för att berätta just din story!

 


Dela detta